TEEMA architecten

Edith Wouters – Zaakvoerder

Edith Wouters en Paul Vandenbussche, zaakvoerders van TEEMA architecten bvba, namen een tijdje geleden deel aan COMBO, het eerste cocreatie traject van SPK vzw. Samen met 4 andere ondernemers en 10 creatievelingen doorliepen zij een reeks van workshops met als doel om hun innovatiepotentieel in kaart te brengen en de eerste stappen richting een nieuwe dienst of product te zetten. TEEMA architecten werd gekoppeld aan 2 creatieve geesten, Carlo Van Tichelen en Peter Deckers en samen begonnen zij aan het avontuur.

Ik ontmoet Edith in hun prachtig bedrijfspand Villa Peirsman in Brasschaat. Villa Peirsman is een beschermd monument van de hand van architect Eduard Van Steenbergen dd. 1934. Ik kan me dadelijk voorstellen dat deze locatie de ideale inspiratiebron is voor het architectenbureau dat duurzaamheid hoog in het vaandel draagt.

Lees het interview

Hét interview met Edith Wouters

Wat was de aanleiding om in COMBO te stappen?

“Op dat moment zaten we met het bedrijf mentaal in een moeilijke fase. We werden op korte tijd geconfronteerd met heel wat veranderingen en zochten naar tijd en reflectie buiten de sleur van de dag. We zochten eigenlijk naar een externe blik en een visie van buitenaf. COMBO leek ons daar het ideale traject voor. Het interessante eraan was ook dat we in een nieuw netwerk terecht kwamen, een ander netwerk dan wat we gewoon zijn. En dat levert altijd interessante nieuwe contacten op.”

Wat is jou het meeste bijgebleven?

“Eigenlijk was het een van onze creatievelingen die zei: ‘Durf te zeggen wie je bent en kom daar ook voor uit’. Hoewel die woorden op zich niet zo moeilijk zijn en we zelf ook creatief zijn, is het ons toch enorm bijgebleven en passen we dat nu ook nog steeds toe. Als architect heb je je projecten niet altijd te kiezen en moet je je creativiteit inzetten voor anderen. Door echt te benadrukken wie je bent en waar je voor staat, zorg je ervoor dat de juiste dingen op je pad komen. Zo hebben we bv. meegedaan met Open Monumentendag. Dat was heel succesvol en geeft het bureau de uitstraling dat het nodig heeft om inspirerende architectuuropdrachten op de tafel te krijgen.”

Waar zat voor jou de meeste toegevoegde waarde?

“De externe blik van de creatievelingen, ongetwijfeld. Het leuke eraan was ook dat het een klein groepstraject was: de confrontatie met de uitdagingen van de andere ondernemers was heel interessant. We konden dadelijk een aantal gemeenschappelijk elementen definiëren . Op zich was iedereen wat aan elkaar verwant. Hier had misschien nog meer kunnen inzitten: de tijd was echter de kort om echte samenwerking tussen de ondernemers te verkrijgen. Dat zou het traject nog succesvoller hebben gemaakt.”

“We houden er toch nog wat blijvende contacten aan over. Maar ik heb wel het gevoel dat we er nog meer hadden kunnen uithalen.”

Hoe kijk je terug op het resultaat?

“Onze aanleiding om in te stappen was niet heel concreet en afgelijnd. Dat maakt dat je ook niet eindigt met een heel tastbaar resultaat. Voor ons was het traject eerder een inspiratie: onze markt, de wetgeving en de regels zijn aan het veranderen en wij moesten ons aanpassen. De creatievelingen hebben ons hierin geholpen door onze blik te verruimen en verschillende perspectieven aan te reiken. Zo hebben we onszelf terug wat leren kennen, dat is al waardevol genoeg. Het proces was voor ons belangrijker dan het resultaat.”

Heb je tips voor andere ondernemers?

“Durf buiten de betreden paden te gaan en buiten je bestaand netwerk te treden. In een creatieve setting moet niks en kan alles en dat geeft inspiratie en zuurstof. Maak tijd voor je eigen bedrijf en bekijk het eens met een andere bril, het heeft ons in ieder geval geholpen.”