Atelier Belge - Klaar om de wereld te veroveren

02 / 12 / 2015

Leren van een creatieve starter

In 2012 lanceerden Deevie en Oskar Atelier Belge, een ontwerpstudio met ambitie. Ik ontmoet Oskar in hun atelier in Westmalle: “Onze ontwerpen zijn heel divers: keukens, meubels, kapstokken ... We proberen steeds het hele project in handen te nemen: van interieurdesign tot de ontwikkeling van objecten en de complete uitvoering. Die multidisciplinaire aanpak maakt ons zo sterk.”

Hoe omschrijf jij Atelier Belge?

“We zijn een ontwerpstudio maar hoe langer hoe meer ook een strategische partner voor onze klanten. Als productontwikkelaars werken we heel versterkend. Het mooie aan Atelier Belge is dat we projecten van A tot Z kunnen uitvoeren, we hebben ons eigen uitvoerend atelier. Wat we uitdenken wordt daar gemaakt. We werken zowel op maat en op vraag van klanten als voor onszelf: zo zijn we hard aan het werk om een eigen productengamma op poten te zetten en dit te vermarkten. Typisch voor onze producten is het multigebruik: er zitten veel functionaliteiten aan één product, waardoor de gebruiker zelf kan bepalen hoe hij het wil gebruiken. De klant bepaalt de kleur, het materiaal en het gebruik.

Zelf zijn wij twee leergierige ondernemers: we streven ernaar alle aspecten van het ondernemerschap zelf onder de knie te krijgen. We ontwikkelen en vermarkten onze producten zelf, zowel nationaal als internationaal. Dit levert met momenten de nodige kopzorgen op, maar in the end worden we er wel sterker van.”

Jullie zijn jonge ondernemers, met ongetwijfeld heel wat ambities: waar dromen jullie van?

Op dit moment staan wij twee in voor alles: van boekhouding tot mailings versturen, van ontwikkeling tot verkoop. Uiteindelijk ligt ons hart het meest bij het ontwerpen, het designen: dat is ons talent en onze passie. Het zou mooi zijn, moesten we op termijn een meer uitgebouwd Atelier Belge hebben, met een aantal extra competenties in huis die een deel van onze workload kunnen overnemen: administratie, marketing en verkoop etc. zodat wij ons meer kunnen concentreren op ontwerpen.

Wat zijn zo de leermomenten tot dusver?

“We leren continu met vallen en opstaan. Het lanceren van onze Loopholes was wel spannend: dat was het moment dat we echt met ons eigen product de markt opgingen. We zijn klein gestart en bekijken nu de mogelijkheid om internationaal de verkoop te gaan uitbouwen. Ook dit is echt leren voor ons: onderhandelen met distributeurs uit Japan, Verenigde Staten en Australië leren wij niet op de schoolbanken.

Als Belgisch bedrijf moeten wij exporteren, de markt is hier gewoonweg te klein voor ons. België heeft een goede naam qua design in het buitenland, daar moeten wij mee op surfen als we het verschil willen blijven maken en verder willen doorgroeien.”

Wat is succes voor jou?

“Mmmm ... dat is een moeilijke vraag. Ik denk kunnen blijven doen wat ik graag doe. Natuurlijk moet de financiële return voldoende zijn en liefst nog stijgen: we willen met Atelier Belge groeien, maar doen dit graag stap voor stap en gestructureerd. Hoe meer vrijheid ik krijg in mijn ontwerpen, hoe leuker de opdracht is. En natuurlijk is het eindresultaat belangrijk: daar zit altijd een zekere trots in en een vorm van ijdelheid: daarvoor zijn we tenslotte designers.”

Wat is jouw visie op duurzaamheid?

“Duurzaamheid is een belangrijk woord, maar zoals ik ernaar kijk, zijn de industrie en de markt er nog niet altijd klaar voor. We streven ernaar steeds te werken met de meest duurzaam gefabriceerde materialen en dit doorheen ons heel productieproces. Het is echter bijna onmogelijk om dat denken en die principes volledig door te trekken: er zijn te weinig leveranciers in de nabije omgeving die duurzaam zijn tot in de kern. Dus daar loopt het vaak al mis. Nabijheid is voor ons belangrijk, we proberen steeds te werken met lokale partners, maar natuurlijk speelt de prijs ook altijd een rol. We zijn maar een kleine vis, maar we proberen wel op onze manier ons steentje bij te dragen.”

Wat is jouw tip voor andere jonge starters?

“Niet teveel schrik hebben, je kan veel mis doen, maar ook veel goed. Vanuit angst worden al eens de verkeerde keuzes gemaakt. Durf te ondernemen: het blijft ongelooflijk fijn om te doen!”