Living - een thuis met aandacht voor iedereen

18 / 02 / 2016

Leren van een creatieve starter

Ik voel me dadelijk thuis als ik de deur open van Living: een retro look & feel, natuurlijke kleuren, veel lichtinval en vooral gezellig. “Het is ook mijn doel om iedereen letterlijk terug rond de tafel te krijgen”, zegt Bieke Lemmens, eigenaar van lunchbar Living. “Ik wil mensen terug brengen naar de basis en ze doen praten. Ergens zijn we de mens in elkaar uit het oog verloren en dat wil ik graag proberen goed te maken.”

De zaak is nu meer dan 6 maanden open, wat was de aanleiding om met Living te starten?

“Aanleiding was eigenlijk mijn eigen idealisme. Ik wil mensen verbinden met elkaar en met creativiteit. Ik wil ze inspireren. Daarnaast miste ik in Geel zaken die focussen op bewust en gezond eten, iets wat in de grote steden al wel leeft. Het kwam maar niet, dus ik dacht: ik doe het zelf!”

“Het begon eigenlijk allemaal met Bzondr. Onder die naam serveerde ik al ontbijt met focus op beleving. Dat trek ik ook door in Living. Nu, het eten en drinken dat hier in Living geserveerd wordt, moet je niet onder één specifieke noemer catalogiseren: het is niet alleen vegetarisch of alleen biologisch. Het is een combinatie met aandacht voor lokale leveranciers, biologische teelt en gezonde producten.”

Wat maakt Living zo speciaal en uniek?

“Ik spreek een niche aan, een doelpubliek van jonge gezinnen die bewust en duurzaam door het leven gaan. Dat maakt dat mensen van ver komen om hier te komen eten, maar dat vele locals nog niet binnen zijn geweest. Jammer, want ik doe het ook voor de Gelenaren. Ik serveer een beperkte kaart, dat garandeert versheid, maar dat wil ook zeggen: op is op. Ik herwerk de resten of overschotjes in nieuwe producten: zo maak ik wortelsapjes en van de pulp van de wortels maak ik een lekkere vegetarische wortelspread voor op de boterham. Niets wordt onnodig verspild.”

“Ik werk daarenboven ook graag samen met andere (jonge) ondernemers. Door samen te werken helpen we elkaar verder en geven we elkaar de kansen die we zeker bij de opstart zo nodig hebben. De kussens van de zetels zijn gemaakt door een jonge lokale ontwerpster en mijn groentenleverancier is CSA De Plantentrekker, een zelfoogstboerderij in Geel, die volgens de biologische principes teelt. Zo is Living niet alleen van mij, maar van iedereen.

Wat was het moeilijkste moment tot nu toe?

“Ik denk dat het moeilijkste is dat ik er alleen voor sta. Iedereen vindt de Living geweldig, maar ik krijg weinig extra steun. Het zou echt helpen als bv. de stad me al maar een duw in de rug kon geven, zeker nu ik nog in volle opstart ben. Waarom niet een wat mildere prijzenslag voeren voor ondernemingen in de opstartfase? Dat zal veel meer mensen aanzetten tot ondernemerschap en kan misschien ook de leegstand in de stad wat tegenhouden. Daarenboven doe ik alles zelf. Ook op mijn vrije dagen ben ik bezig met bijvoorbeeld het aankopen van producten om mijn zaak te doen draaien. Het is hard werken, maar ik geloof erin en wil er dan ook voor de volle 100% voor gaan!”

Wat betekent duurzaam ondernemen voor jou?

“Ik probeer duurzaam en waardengedreven ondernemen fel door te trekken in mijn concept. De koffiebekers om mee te nemen zijn biologisch afbreekbaar. Ik recupereer meubelen en ik zoek naar voedsel met respect voor mens en milieu.”

Waar ben je trots op?

“Eigenlijk is datgene wat op dit moment het moeilijkste is, ook hetgeen waar ik het meest trots op ben: dat ik dit allemaal alleen doe. Het is best wel straf wat je allemaal kan als je er maar in gelooft. Ik probeer echt klant per klant te benaderen en hen beter te laten voelen: respect komt voor mij op de eerste plaats. En een goede babbel natuurlijk. Mensen het gevoel geven dat we blij zijn dat ze er zijn.”

“Ik ben ook fier op hoe Living er vandaag uitziet: met mijn achtergrond als interieurontwerpster kon ik mijn visie duidelijk in het interieur overbrengen. Originele muren van het honderdjarige pand zijn opnieuw zichtbaar en combineren goed met de industriële en ruwe aankleding, waarin ik veel originele ideeën kon verwerken. De bedoeling is om de ruimte verder op te smukken met creatief werk van jonge kunstenaars en ondernemers, die in Living een platform vinden om hun passie te tonen en te verkopen. Zodat er een creatieve dynamiek ontstaat waar mensen zich thuis voelen en inspiratie kunnen opdoen.”

Wat is succes voor jou?

“Dat is een moeilijke vraag. Als ik al durf te dromen en vooruit te kijken dan wil ik er hard aan werken om mezelf misbaar te maken in de zaak, zodat ik kan reizen en inspiratie opdoen op vlak van eten en interieur en dit vertalen naar Living. Zodat Living constant vernieuwt onder invloed van globale trends met zeer lokale producten. Samenwerken met andere ondernemers en creatievelingen zal daarbij heel belangrijk zijn in mijn visie. Ik wil proberen om de creatieve dynamiek van een grootstad in Geel te brengen. Immers, die culturele diversiteit en creatieve talenten hebben wij ook in de Kempen, maar versnipperd. Ik wil een centrale plek creëren die bruist en waar allerlei te beleven valt, zonder dat je daarvoor naar een grootstad moet. Living als inspirerende huiskamer voor velen en niet enkel van mezelf. Maar, ik ben nog maar net begonnen en alle pionierschap is een beetje moeilijk (lacht).”

Welke tip wil jij aan jonge starters meegeven?

“Denk goed na voor je begint: probeer alles zo goed mogelijk te plannen, te becijferen en in kaart te brengen. Eens je gestart bent is daar geen tijd meer voor: goed voorbereid is half gewonnen!”

Deze inspiratie artikels zullen jou ook interesseren